نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

دير حرف زدن كودك زماني به عنوان مشكل در نظر گرفته مي‌شود كه كودك در بازه زماني كه ديگر همسن‌هايش توانايي گفتاري پيدا مي‌كنند، نتواند تا حد قابل قبول اصوات توليد كند و در اداي كلمات دچار مشكل باشد. يادگيري زبان به يكباره اتفاق نمي‌افتد و كودك از زمان نوزادي قادر به توليد اصوات نامفهومي است كه والدين را مشتاق به برقراري ارتباط مي‌كند. كودكان به طور طبيعي با شنيدن كلمات مي‌توانند به مرور زمان آن‌ها را تقليد كرده و شروع به صحبت كنند. در صورتي كه كودك دچار نقص جسماني يا ذهني باشد، روند طبيعي تاخير افتاده و يا دچار مشكل مي‌شود. با ارزيابي‌هاي اوليه مي‌توان جلوي پيشروي اختلال را گرفت و يا آموزش‌هاي به هنگام را آغاز كرد. در ادامه نحوه تشخيص دير حرف زدن كودك و راه‌هاي درمان آن را ارائه كرده‌ايم.

منبع: دير حرف زدن كودك

آگاهي از روند طبيعي و تشخيص دير حرف زدن كودك

كودك در رشد خود دوره صعودي را طي مي‌كند و پيگيري والدين در رشد كودك نبايد قطع يا كم شود. رشد كودك در همه زوايا بايد به دقت مورد بررسي قرار بگيرد و اين سير بايد روند مشخصي را طي كند در غير اين صورت شايد مشكلي وجود داشته باشد كه نياز به درمان و پيگيري دارد. سير گفتاري كودك از لحاظ حرف زدن در سن‌هاي مختلف به شرح زير است:

يك تا شش ماهگي كودك : در اين سن كودك قادر به حرف زدن نيست و فقط صداي ذهني خود را بازگو مي كند مثل ناله‌هاي گريه يا صداي خنده.

شش تا دوازده ماهگي كودك : كودك در اين زمان بازهم به قدرت كامل تكلم نرسيده ولي بازهم كلماتي آسان مثل مامان و بابا را مي‌تواند بيان كند.

ده تا هجده ماهگي : در اين سن كودك مي‌تواند حداقل ۶۰ كلمه را عنوان كند و بيشتر از ۲۰۰ كلمه را به خاطر بسپارد.

هجده ماهگي به بعد : كودك كاملا بايد به حرف زدن و ساختن جمله مسلط باشد.

البته گاهي كودكان بدون هيچ مشكلي ديرتر از روندي كه گفته شد به حرف مي‌آيند، ولي اين مسئله بايد بررسي شود كه آيا مشكلي وجود دارد يا خير؟ چرا كه در صورت وجود مشكل و عدم درمان به موقع امكان دارد در سنين بالاتر امكان درمان وجود نداشته باشد و يا با مشكلات متعددي همراه باشد، استفاده از يك مشاور در زمينه كودكان كمك بهينه اي در تشخيص و درمان مشكلات گفتاري كودك دارد. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.

حرف نزدن كودك تا چه سني طبيعي است؟

در پاراگراف قبل به طور طبيعي سير يادگيري زبان را به تفكيك سن بيان كرديم. كودك‌تان شايد در بازه يك تا سه سالگي توانايي گفتاري را پيدا نكند، پس حتما بايد براي بررسي مساله به متخصص مراجعه كنيد. اگر كودك سه ساله‌تان هنوز نتوانسته هيچ جمله اي را ادا كند، حتما براي ارزيابي به متخصص كودك مراجعه نماييد.

دير حرف زدن كودك | مهم ترين نشانه هاي نقص در تكلم كودك

همانطور كه در بالا گفته شد رشد كودك بايد روند صعودي داشته باشد، بنابر اين اگر طبق روند بالا رشد و تكامل به طور كامل انجام نشد بايد حتما مشكلات را بررسي و با دلايل زير تطبيق دهيد و در صورت بروز مشكل به پزشك گفتار درماني يا مشاور مراجعه كنيد.

۱: اگر كودك شما به انواع صداها واكنش نشان نمي‌دهد يكي از دلايل دير حرف زدن اوست كه حتما بايد به روانشناس مراجعه كنيد.

۲: در ماه‌هاي اول تولد قادر به تشخيص صدا و يا بيان سخن خود نيست.

۳: تن صدايش متفاوت است (گوش خراش، با تن صداي زياد)

۴: از زبان اشاره استفاده بسياري مي‌كند

نشانه‌هاي فوق كمك بسزايي به شما مي‌كند تا تشخيص دهيد كه كودك‌تان نياز به درمان دارد و براي درمان او اقدام كنيد.

دلايل دير حرف زدن كودك

اگر كودكي ديرتر از همسالان خود به حرف دربيايد ممكن است داراي موارد غيرطبيعي به شرح زير باشد. براي آشنايي با ساير اختلال زبان كودكان كليك كنيد.

  • عيب دار بودن سيستم تكلم كودك و اشكال در سقف دهان
  • اين مشكل به دليل مخاط مغزي يا سيستم عصبي نيست، بلكه مشكل از سيستم دهاني يا تكلمي است؛ يعني كودك قدرت تكان دادن سيستم دهاني را ندارد و دچار مشكل است و نمي تواند هر كلمه را به درستي بيان كند.
  • مشكل شنيداري يا شنوايي يكي ديگر از مشكلاتي است كه بايد به آن توجه شود. در صورت واكنش نشان ندادن كودك‌تان به انواع صداها حتما به پزشك مراجعه كنيد .اين را در نظر داشته باشيد كه انواع عفونت‌هاي گوشي مي‌تواند مانع شنيدن كودك نيز بشوند.
  • استرس در كودكان مي‌تواند كودك را كاملا لال يا بي شنوا يا كم شنوا بكند از جمله اختلالات اضطرابي در كودكان عبارتند از؛ اختلال اضطراب اجتماعي كودك، اضطراب جدايي در كودكان و اضطراب فراگير كودكان مي‌باشد كه بايد توسط خانواده و والدين كنترل و پايان داده بشوند، مراجعه به مشاور در اين شرايط بسيار ضروري است زيرا عدم پيگيري مي‌تواند صدمات جبران ناپذيري به همراه داشته باشد.

بيشتر بخوانيد: اختلالات عصبي رشدي

عوامل پيشگيري از دير حرف زدن كودكان

براي پيشگيري از مشكل تكلم در كودك خود راهكارهاي زير بسيار مفيد است.

1- كتاب خواندن با لحن خود

كتاب خواندن مي‌تواند نيم كره راست مغز را فعال كند، پس مي‌توانيد از نوزادي براي كودك‌تان كتاب بخوانيد. كتاب خواندن ادبيات كودكان را فعال مي‌كند. سعي كنيد از كتاب‌هاي عكس دار زياد استفاده كنيد در حين خواندن كتاب كودك را وادار به تشخيص شخصيت‌ها كنيد و از او بخواهد با نشان دادن تصوير با شما سخن بگويد.

2- اشعار كودكانه

يكي ديگر از كارهايي كه باعث بهبود دير حرف زدن كودكان مي‌شود، گوش دادن به اشعار كودكان و ترانه‌هاي كودكانه مي باشد .سعي كنيد با پخش اهنگ و تكان دادن هماهنگ دست و پا كاري كنيد كه كودك شاد بشود و او هم بايد اين حركات را همراه با شما ادامه دهد . اين راه براي درمان دير حرف زدن كودك بسيار مناسب است.

3- بازي كردن

بازي كردن با كودك باعث مي شود كودك شادي و خنده را تجربه كند، ولي به شرطي كه اضطراب براي كودك ايجاد نشود؛ مثلا سعي كنيد از بازي‌هاي فكري بيشتر استفاده كنيد بازي‌هاي فكري باعث حل اختلال مغزي و بهبود دير حرف زدن كودك مي‌شود.

4- با كودك خود زياد حرف بزنيد

يكي ديگر از بهترين راه‌هاي پيشگيري از دير حرف زدن كودك، حرف زدن با فرزندتان است يعني سعي كنيد او را به حرف زدن وادار كنيد و در هر موقعيتي با او صحبت كنيد. مثلا هنگام ديدن برنامه كودك نظر او را بپرسيد يا در هنگام پياده روي با او شعر تمرين كنيد و يا از او بخواهيد در محيط‌هايي كه با دوستانش داشته خاطرات خود را بازگو كند.

راه درمان دير حرف زدن كودك

درصورتي كه احساس كرديد كودك شما با مشكل دير حرف زدن مواجه است حتما نسبت به درمان اقدام كنيد؛ چرا كه عدم پيگيري در سنين پايين مي‌تواند در سنين بالاتر مشكل را حادتر نمايد و گاهي درمان را غيرممكن نمايد. در ادامه روش‌هاي درماني را براي شما بيان مي كنيم.

مشاور و روانشناس | دير حرف زدن كودك

در ابتداي كار سعي كنيد او را به پيش روانشناس ببريد زيرا روانشناس كودكان بايد تشخيص بدهد كه اضطراب بر كودك غلبه نكرده و كودك از اين لحاظ سالم است و بعد در صورت نياز به والدين نسخه گفتار درماني مي‌دهد كه بايد با رعايت جلسات تا انتها آن را انجام دهيد.

گفتار درمانگر

گفتار درمانگر فردي است كه كودك را تست مي‌كند و راه‌هاي گفتار درماني را طي مي‌كند كه پدر يا مادر بايد به كمك فرزند در هر جلسه آن شركت كنند و تمرين‌هايي كه گفتار درمانگر مي‌گويد بايد مو به مو اجرا شود تا به نتيجه دلخواه برسند. براي دريافت گفتار درماني كليك كنيد.

نقش خانواده | دير حرف زدن كودك

خانواده مهم‌ترين نقش را در بهبود فرزند ايفا مي‌كنند؛ يعني كودك بايد حتما به بهبودي برسد و خانواده تكميل كننده آن هستند و با روش‌هاي مختلف مي‌توانند كودك را آزمايش و به حرف زدن در بياوريد پس سعي كنيد خانواده‌اي شاد و مفرح فراهم كنيد و در تمامي لحظات كودك‌تان را به هيچ وجه تنها نگذاريد.

براي دريافت مشاوره در زمينه كودك مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

 

 

سوالات متداول

علائم هاي اصلي دير حرف زدن در كودك چيست ؟

در ابتداي به دنيا آمدن نوزاد، شما بايد او را از نحوه صدايش مورد بررسي قرار دهيد و در اين بررسي موارد زير را مورد توجه قرار دهيد.
هيچ صدايي از خود توليد نكند
صداهاي گوش خراش توليد كند
در هنگام صداهاي مكرر عكس العملي نشان ندهد
هنگام مشاهده چنين علائمي حتما به پزشك مراجعه كنيد.

هنگامي كه علائم دير حرف زدن كودكم شدم به چه پزشكي مراجعه كنم؟

بايد در ابتدا به روانشناس يا پزشك اطفال مراجعه كنيد و در صورت تشخيص متخصص به گفتار درمانگر مراجعه كنيد و گفتار درمانگر نسخه‌ها و دستوراتي جهت تمرين به شما ارائه مي‌دهد.

منبع: دير حرف زدن كودك

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/6/20  ] [ ۰۹ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 8
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب